Secretele faraonilor, descoperite după 3.500 de ani. Ce s-a văzut la scanarea unei mumii din Egipt VIDEO

de: Cojocaru Cristian
28 12. 2021

Noile descoperiri ale oamenilor de știință au scos la iveală secretele faraonilor. Cu ajutorul tehnologiie de scanare a tomografiei computerizate 3D, mai multe detalii au ieșit la suprafață viața din Egiptul Antic.

Cu bărbia îngustă, nasul mic și părul creț, seamănă fizic cu tatăl său, a spus radiologul Sahar Saleem. Poate în mod surprinzător pentru cineva care a trăit cu aproximativ 3.500 de ani în urmă, are și dinți surprinzător de buni.

Saleem vorbește despre trupul mumificat al faraonului Amenhotep I, un rege războinic care a fost o enigmă prin faptul că este una dintre puținele mumii regale despre care nu s-a știut foarte multe. Saleem este profesor de radiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Cairo și face parte din echipa care cercetează mumia lui Amenhotep I în mod digital.

În urma utilizării tomografiei computerizate 3D au reieșit rezultate fără precedent și de-a dreptul fascinante. Acestea oferă detalii despre aspectul său și despre generozitatea bijuteriilor cu care a fost înmormântat.

„Arătăm că Amenhotep I avea aproximativ 35 de ani când a murit. Avea aproximativ 169 cm înălțim, era circumcis și avea dinți buni. Acesta purta 30 de amulete și un brâu de aur unic, cu mărgele de aur. Amenhotep I pare să fi semănat din punct de vedere fizic cu tatăl său… avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, păr creț și dinții de sus ușor proeminenti ”, a spus Saleem.

Saleem a afirmat că procesul de mumificare este de-a dreptul uimitor, având în vedere starea în care au fost găsiți dinții. Corpurile mumificate au fost bine conservate. Chiar și oasele minuscule din interiorul urechilor au fost păstrate. Fără îndoială, dinții lui Amenhotep erau bine conservați. Multe mumii regale aveau dinții stricați, dar Amenhotep avea dinții buni.

Amenhotep I a fost al doilea rege al dinastiei a XVIII-a și a urcat pe tron ​​după moartea tatălui său, Ahmose I. El a condus Egiptul timp de aproximativ 21 de ani între 1525 și 1504 î.Hr.

Numele lui înseamnă „Amon este mulțumit”. Numele lui pe tron ​​era Djeserkare sau „Sfânt este sufletul lui Re” și este văzut ca având o domnie pașnică, care i-a permis să se concentreze pe organizarea administrativă și construirea de temple. Poate că a domnit împreună cu mama sa, Ahmose-Nefertari.

Faraonul Amenhotep I

Secretele faraonilor încep să iasă la suprafață

Egiptologii știu din hieroglife decodificate că Amenhotep a fost dezgropat de preoți în secolul al XI-lea î.Hr., în timpul dinastiei a XXI-a – pentru a repara daunele făcute de jefuitorii de morminte. De asemenea, se speculase că l-au desfăcut pentru a reutiliza echipamentul de înmormântare regală sau pentru a fura ornamente. Saleem a spus că descoperirile lor au dezmințit acele teorii și au arătat că preoții au avut cele mai bune intenții.

Mormântul original al lui Amenhotep I nu a fost niciodată găsit. El a fost descoperit în 1881 într-un loc din Luxor unde se știe că oficialii dinastiei a XXI-a au ascuns mumiile regilor și nobililor pentru a le proteja de jefuitorii de morminte. Mormântul lui este Muzeul Egiptean din Cairo. El nu a fost desfăcut din cauza împachetărilor „perfecte” de in acoperite cu ghirlande de delphiniums, cânepă egipteană și șofran și frumusețea măștii sale de înmormântare pictată.

Când sicriul a fost deschis pentru prima dată a fost găsită o viespe conservată, atrasă probabil de mirosul ghirlandelor. Echipa de cercetare a descoperit că creierul lui Amenhotep este intact, spre deosebire de ale altor regi, inclusiv Tutankhamon și Ramses II. Echipa spera să găsească dovezi despre cum a murit Amenhotep.

„Nu am putut găsi nicio răni sau desfigurare sau vreo cauză a bolii care să justifice cauza morții, cu excepția numeroaselor mutilări post-mortem, probabil de către hoții de morminte după prima sa înmormântare. Îi fuseseră îndepărtate intestinele de către primele mumificatoare, dar nu creierul sau inima”, a spus Saleem.

Așadar, oamenii de știință se află tot mai aproape de a descoperi cât mai multe detalii despre viața pe care o duceau faraonii în timpul Egiptului Antic.